ПРИВЕТСТВИЕ НА РЕКТОРА ПО ПОВОД 8 ДЕКЕМВРИ – ПРАЗНИК НА БЪЛГАРСКИТЕ СТУДЕНТИ

Създадена на 08 Декември 2021

Скъпи колеги –студенти и преподаватели,

Студентите са носителите на новаторски дух и енергия за Медицински университет – Плевен! Вече десетилетия наред 8 декември - Студентският празник - се отбелязва от поколения български студенти. Днешният ден е празник на младостта, на положителната енергия, на новаторския дух, на ентусиазма и оптимизма на тези млади хора, които винаги са най-будната част от всяко обществото.

През последните две години пандемията от коронавирус удари всички сфери на живота, но в центъра на вниманието по разбираеми причини бе системата на здравеопазване и медицината. Лекарското съсловие бе подложено на истински стрес тест, защото от доста време насам светът не се бе изправял очи в очи с подобна здравна криза. Иска ми се да гледаме на кризата като на катализатор на положителни процеси, което ме кара да вярвам, че държавите, организациите и институциите са научили своя урок и в следващите години можем да очакваме наистина огромни инвестиции и фокус върху медицината, науката и кадровата политика в здравеопазването.

Плевен бе един от най-пострадалите градове от коронавируса – място на първите случаи. За Медицински университет – Плевен студентите по медицина и здравни грижи са героите на пандемията. Защото те не се поколебаха да се включат като доброволци в КОВИД-отделенията на лечебните заведения в подкрепа на преуморените си колеги и преподаватели. Нашите студенти приеха и подкрепиха обучението в електронна среда по време на най-тежките месеци на заболеваемостта. Водени от желанието си за връщане на незаменимото присъствено обучение, те станаха посланици на ваксинационната кампания в Университета. Нашите студенти отново се включиха като доброволци в безплатното тестване на своите колеги и преподаватели за обезпечаване на безопасен и присъствен учебен процес от началото на учебната година. Много от тях, част от които като млади родители, отново доброволно помагат за извършване на щадящи тестове на малките ученици в средните училища. Паралелно с това, нашите студенти продължиха да прославят своята Алма Матер с постиженията си в научната сфера чрез спечелени проекти и награди от състезания, със завоювани медали на национални и международни спортни турнири, с музикалните си изяви на голямата сцена и много други.

Всяка година Медицински университет – Плевен се обновява с новите си студенти – български и чуждестранни, а интересът на младите хора към изучаване на медицина, фармация и други здравни специалности непрекъснато нараства, което може само да ни радва. Студентите са носителите на новото, на положителна енергия, на оптимизъм, на сили и смелост. Днес празнува цялата академична общност, защото всички ние сме различни поколения студенти, но и оставаме студенти в университета на живота, който ни учи, че само заедно, единни и гледащи към светлината на познанието и науката ще се справим с всяка криза.

 

Скъпи колеги,

Бъдете здрави и благословени! Gaudeamus igitur, Iuvenes dum sumus - Нека да се веселим, докато сме млади!

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!

 

 

ПРОФ. Д-Р ДОБРОМИР ДИМИТРОВ, Д.М.

РЕКТОР

МЕДИЦИНСКИ УНИВЕРСИТЕТ - ПЛЕВЕН