Приветствие на Ректора за новата Академична година

Уважаеми членове на Академичното Ръководство,

Уважаеми преподаватели и гости,

Скъпи студенти,

Днес е първият ден от началото на новата учебна година и за плевенската академична общност този ден е специален, защото висшето училище в нашия град отваря врати за 48-ми пореден път, за да посрещне своите студенти- първокурсници. Днес Вие, подобно на първите 250 новоприети студенти-медици през далечната 1974 г. прекрачвате прага на Медицински университет – Плевен, изпълнени със същите силни чувства на вълнение, нови очаквания и надежди. Вашите емоции, скъпи първокурсниците, са същите като тези, завладели сърцата на младежите през далечната 1974 г., същото е и вълнението на вашите близки и нашето вълнение, на вашите преподаватели. Но за тези 48 години университетът е различен – динамично развиващ се, академично свързан в национални и международни научни мрежи и не на последно място – привлекателен образователен център за студенти от над 45 държави от целия свят. Днес нашият Университет се откроява на картата на висшето медицинско образование у нас и в Европа с профила си на новатор. Днес ние сме съвременен образователен и научноизследователски център с приоритети в развитието на телемедицината, роботизираната хирургия, 3D медицината, виртуалната и добавената реалност. От 2007 г. насам ние твърдо и последователно следваме високотехнологичната линия на развитие на висшето училище с откриването на Телекомуникационния ендоскопски център с експериментална операционна зала и виртуална зала със симулатори до днес, когато вече работят лабораториите в Центъра за компетентност Леонардо да Винчи в областта на персонализираната медицина, телепатологията, геномната медицина, 3D и биопринтирането.

nova uchebna godina 2022 obtushtenie

Последните две години на изпитания и предизвикателства ни направиха по-зрели, по-силни и по-мъдри. На първо място, си припомнихме и оценихме, че здравето, свободата и мирът са безценни и незаменими. От друга страна, осъзнахме, че живеем в уникални времена, в които неограничените възможности на дигитализацията, изкустения интелект и телекомуникациите навлизат и преобразуват всяка сфера на живота, но най-вече образованието, медицината и здравеопазването.

Нашият университет е първият в страната, който въведе и студентите имат достъп до уникалната дигитална медицинска платформа за обучение Lecturio с богата библиотека от интерактивни 3D анатомични модели, видео лекции и клинични случаи, представени от световно известни преподаватели от водещи университети от цял свят. 

Скъпи първокурсници и студенти на Медицински университет – Плевен, Искам да Ви припомня думите на Чарлс Дарвин: „Нито най-силният оцелява, нито най-интелигентният. Оцелява този, който е най-приспособим към промените“. Вие, младите хора, сте част от обществото на свързания човек на 21 век, който задава нови посоки за развитие на света. Вие сте неизменна част и най-важният човешки ресурс на Индустрия 4.0, която се базира на иновации, нови технологични инструменти и платформи. Вие сте  носителите на новото, на положителната енергия, на оптимизма, вие сте гъвкави и адаптивни. Днес заедно с вас празнува цялата академична общност, защото всички ние гледаме към светлината на познанието и науката, за да осигурим едно по-добро общество и бъдеще за нашите родители и деца.

И накрая, искам да споделя с Вас мотото на нашата академична общност, което от днес ще следвате и Вие:

NON SIBI SED OMNIBUS - Не за себе си, а за всички!

От сърце Ви желая здраве и вълнуващи мигове от студентския живот!

Добре дошли в нашата Алма Матер – Медицински университет – Плевен!

ЧЕСТИТ ПЪРВИ УЧЕБЕН ДЕН!

Проф. д-р Д. ДИМИТРОВ, д.м.

РЕКТОР 

МЕДИЦИНСКИ УНИВЕРСИТЕТ - ПЛЕВЕН