Информация за катедрата

E-mail на катедрата: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Катедра „Клинична лаборатория, клинична имунология и алергология ” е създадена през 2009 година в структурата на новосъздадения Факултет по здравни грижи. Сформираната катедра включва 8-членен академичен състав: 1 професор, 4 доценти и 2 асистенти. Стуруктурно катедрата е обособена в два сектора и един център:

1) Клинична лаборатория

2) Клинична имунология и алергология

3) Клиничен институт по репродуктивна медицина

Секторите към катедрата са "Клинична лаборатория" и "Клинична имунология и алергология". Обособеният център към катедрата е "Репродуктивна медицина".

През 2003 год. на територията на ІІ Клинична база е разкрита Клиника по Алергология в рамките на катедра „Клинична лаборатория, Клинична имунология и Алергология” към МУ Плевен. Сектор Алергология функционира като самостоятелно терапевтично звено към университетската болница, в което се лекуват болни страдащи от респираторни алергии – Алергичен Ринит и Бронхиална Астма, Кожни прояви на алергия, Хередитарен Ангиоедем, Медикаментозни и Хранителни алергии, Инсект алергии.

Създадени са възможности за функционално апаратно изследване на дишането, диагностика на бронхиална реактивност, съвременни диагностични тестове с алергени, провокационни тестове за храни и медикаменти.