Преподаватели на Медицински университет – Плевен взеха участие във World Health Summit 2023

 

Представяне заглавие

Двама преподаватели на МУ-Плевен – доц. д-р Мариела Камбурова, зам.-декан на Факултет „Обществено здраве“ и доц. д-р Стела Георгиева, ръководител на Кариерния център - участваха в Световната здравна среща на върха (World Health Summit). Събитието е уникалeн международен стратегически форум за глобално здраве, основан през 2009 г., който традиционно се провежда в Берлин, Германия, под патронажа на Германския канцлер, Президента на Република Франция, Председателя на Европейската комисия и Генералния директор на Световната здравна организация (СЗО).

Двама представители на МУ-Плевен, участваха в значимото международно събитие и споделиха своите впечатления:

Доц. д-р Мариела Камбурова, д.м.н.

„Участието ни във Световната здравна среща на върха се реализира в рамките на проект „Изследователско висше училище: Медицински университет – Плевен, проект BG-RRP-2.004-0003, финансирано от Европейския съюз - NextGenerationEU, чрез Националния план за възстановяване и устойчивост на Република България.

Удовлетворени сме от възможността да участваме в събитие от такъв мащаб, което безусловно съдейства за разширяване на професионалния ни мироглед и за създаване на международни връзки и контакти.

Събитието обединява заинтересовани страни от политиката, науката, частния сектор и гражданското общество от целия свят, за да определи дневния ред за по-здравословно бъдеще чрез вдъхновяване на иновативни решения за по-добро здраве и благополучие за всички. Обсъжданите въпроси са интердисциплинарни, научнообосновани, междусекторни и съгласувани. Членовете на Световната здравна среща на върха са убедени, че глобалните здравни кризи могат да бъдат преодолени само чрез световно сътрудничество и глобален здравен дебат в духа на Целите на ООН за устойчиво развитие“.

Доц. д-р Стела Георгиева, д.м.

Световната здравна среща на върха 2023 се проведе от 15 до 17 октомври под надслов „Определяща година за глобални здравни действия“.

Оценявам участието ни във World Health Summit като уникален професионален шанс. Имахме възможност да се включим в разговори, дискусии и работни срещи по значими проблеми на здравето с национален, регионален и глобален мащаб. Водещи теми бяха „Влияние на климатичните промени върху здравето“, „Готовност за справяне с пандемии“, „Постигане на универсално здравно покритие“, „Единно здраве“, ролята на държавите от Г-7 и Г-20, 75-годишнината на Световната здравна организация и др.

Участието ни в тези дискусии допринесе за разширяване на професионалната експертиза в сферата на анализа и управлението на здравни кризи, генериране на решения и оценка на резултати от приложени действия.

Необходимостта от изграждане на неутрални към климата, нисковъглеродни и устойчиви здравни системи е в основата на съвместно изявление за зелено здраве на Световната здравна организация (СЗО) и Световната здравна среща на върха, което гласи: „Наша отговорност като здравни лидери на Световната здравна среща на върха е да сложим край на обичайния подход по отношение на действията в областта на климата и да се позиционираме решително на страната на здравето и справедливостта“.

Материалът подготви: доц. д-р С. Георгиева, дм

 

World Health Summit 1

World Health Summit 2

World Health Summit 3

World Health Summit 4

World Health Summit 5