Годишна научна конференция за представяне на резултатите по изпълнението на Стратегическата научноизследователска и иновационна програма за развитие на МУ-Плевен се проведе на 17 ноември

 

Представяне заглавие

На 17 ноември 2023 г. в Телекомуникационния ендоскопски център на Медицински университет - Плевен се проведе научна конференция за представяне на резултатите по изпълнението на Стратегическа научноизследователска и иновационна програма за развитие „Медицина за здраве“. Проектът RRP-2.004-0003 “Изследователско висше училище: Медицински университет – Плевен“ е финансиран от Европейския съюз – NextGenerationEU по процедура „Създаване на мрежа от изследователски висши  училища“ Национален план за възстановяване и устойчивост.

Форумът откри ръководителят на проекта доц. д-р Мариела Камбурова. Научната програма включи представяне на резултатите на научните групи от водещите изследователи: доц. Х. Лебанова, проф. д-р Г. Алтънков, проф. К. Хайрабедян, доц. д-р С. Георгиева и доц. д-р И. Йорданова.

В конференцията взеха участие и членовете на Съвещателния борд на Стратегическата научноизследователска и иновационна програма за развитие на МУ-Плевен. Преди това се проведе първата годишна среща на Борда, на която се направи преглед на дейностите и техните резултати през изминалата година, да се даде оценка на изпълнението им, да се анализират установените проблеми и да се даде становище за дейностите през следващата година. Членовете на Съвещателния борд са: проф. Томас Грот - молекулярен биолог от Институт по Фармация на Мартин-Лютер Университета в Хале-Витенберг, Германия; проф. д-р Цветомир Луканов - детски кардиохирург, старши консултант в Heidelberg University Hospital, Heidelberg; д-р Ивелин Йоцов - специалист по хирургия и детска хирургия, управител на УМБАЛ „Медика Русе“; проф. д-р Кристина Хас - професор по експериментална дерматология към Клиника по дерматология, Университет Фрайбург, Германия и Росица Коларова - старши научен работник в University of Oxford.

През 2023 г. Медицински университет – Плевен стартира изпълнението на Стратегическа научноизследователска и иновационна програма за развитие, чрез финансиране по Национален план за възстановяване и устойчивост, Компонент „Иновативна България“, Инвестиция 1 „Програма за ускоряване на икономическото възстановяване и трансформация чрез наука и иновации“ и Процедура за „Създаване на мрежа от изследователски висши училища в България“. Целта на процедурата „Създаване на мрежа от изследователски висши училища в България“ е да се пилотира нов модел за развитие на изследователските университети, чрез финансиране на създаването и реализирането на Стратегически научноизследователски и иновационни програми за развитие.

 

MU Pleven Health Conference 1

MU Pleven Health Conference 1

MU Pleven Health Conference 1

MU Pleven Health Conference 1

MU Pleven Health Conference 1

MU Pleven Health Conference 1