Катедра "Очни болести, УНГ болести и ЛЧХ"

Информация за катедрата

 

E-mail за връзка с катедрата: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

 

Катедра “Очни болести, УНГ болести и Лицево-челюстна хирургия с хирургична стоматология” е създадена през 1999 г. с три сектора: "Очни болести", "УНГ болести" и "Лицево-челюстна хирургия с хирургична стоматология. Ръководител на катедрата е доц. д-р И. Стоянов, д.м. От 2005 г. ръководител на катедрата е  Проф. д-р Ч. Балабанов, д.м.

Сектор „Очни болести”

 

През 1974 г., на базата на Очното отделение към Окръжна болница - гр. Плевен, е формирана катедра по Очни болести с ръководител доц. д-р Л. Луков. От 1981 г. ръководител на катедрата е доц. д-р И. Маждракова, а от 1990 г. доц. д-р Ч. Балабанов. От 2000 г. е Клиника по очни болести” към Катедра "Очни болести, УНГ болести, ЛЧХ с ХС” с ръководител доц. д-р И. Стоянов. От 2005 г. Ръководител на катедрата е доц. д-р Ч. Балабанов.

Сектор „Ушно-носно-гърлени болести”

Клиниката  по УНГ болести е създадена през 1976 година  с ръководител проф.д-р Тодор Маринов,дмн., последван от доц.д-р Иван Радев,дм през 1987г. , а от 1994г. е ръководена от доц.д-р Иван Стоянов,дм. От  2011г. и понастоящем  клиниката се оглавява от доц.д-р Александър Вълков,дм.

Сектор "Лицево-челюстна хирургия"

Отделението, към което е създаден и секторът, са обособени през 1967 г. Това е първото в България отделение за самостоятелно стационарно лечение на болни със заболявания на лицево-челюстната област и устната кухина.

Преподавани дисциплини от академичния състав на катедрата

  • Очни болести
  • Ушно-носно-гърлени болести
  • Орална хирургия

Издадени учебници и учебни пособия от академичня състав на катедрата

  • Учебник по очни болести за медици
  • Учебник за медицински сестри и акушерки под печат.
  • Учебник  по Ушно-носно- гърлени болести за медици